Vyrobte si doma dezinfekční gel

Jednoduše si vyrobte antibakteriální gel doma

Proč je důležité dezinfikovat 

Antibakteriální gel, imunita, dezinfekce, to jsou nejvíce skloňované výrazy posledních týdnů. Bohužel tomuto tématu se teď nevyhneme a možná bychom se o to ani neměli snažit. Je na každém z nás, jak se budeme chovat vůči sobě ale i vůči svému okolí. I když máme silnou imunitu a žádná nemoc nás nemůže příliš ohrozit, nikdy nevíme, zda nejsme hrozbou pro naše blízké okolí. A vám, kterým je 60 a více let, vy byste měli být nejopatrnější. To nejmenší, co můžeme udělat pro sebe a  naše blízké je dodržovat základní hygienické návyky.

Co k takovým základním pravidlům dodržování hygieny patří?

  • Časté a důkladné mytí rukou
  • Při kýchání nebo kašlání krýt ústa rukávem
  • Dodržovat vhodný rozestup při kontaktu s lidmi
  • Omezit přímý fyzický kontakt
  • Zbytečně se nedotýkat předmětů na veřejnosti
  • Používání dezinfekčních přípravků, dezinfekčních gelů nejen na ruce, ale i na předměty, které denně používámeDSC_2250c
Nikdo nám nezaručí, že dodržování těchto pravidel nás ochrání před všemi bakteriemi a viry, ale rozhodně nám jejich respektování značně podpoři naši vlastní prevenci. Ta je více než důležitá a pokud právě dodržování základních hygienických návyků bude mít zásadní vliv na to, že zůstaneme zdraví, tak se to vyplatí, nemyslíte?

Jednoduchý recept na antibakteriální (dezinfekční) gel

Všechny výše popsané rady nevyžadují žádné přehnané prostředky, jedná se o jednoduché úkony, které zvládne úplně každý. Pokud však dojde na dezinfekci rukou, nebo předmětů na které často saháme, jako je klávesnice, počítačová myš, telefon a další předměty, potřebujeme účinný přípravek, který nám pomůže se zbavit všech bakterií a poradí si i s viry. V obchodech takové přípravky za normálních okolností seženeme bez problémů, ovšem při současné poptávce po těchto produktech většinou najdeme prázdné regály. Nezoufejte, domácí výrobu zvládne opravdu každý. I doma vyrobené dezinfekční přípravky jsou proti infekčním nemocím, koronaviru nebo jiné chřipce úplně stejně účinné jako ty koupené. 

Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu budeme potřebovat jen pár ingrediencí:

  • 2/3 šálku minimálně 60% alkoholu (např. Isopropylalkohol, lékárenský líh nebo ethanol, v krajním případě lze použít i konzumní čistý alkohol jako je vodka či slivovice)
  • 1/3 Aloe Vera gelu (pokud jej nemáte, lze jej jednoduše objednat on-line zde; nebo jej získáte z rozřízlého listu Aloe Vera, která vám roste doma. Případně můžeme použít glycerin)
  • 10 kapek esenciálního oleje, které nemusíte přidávat pokud jste použili 95% Aloe Vera gel Curaloe, ten již esenciální oleje obsahuje 

Jak gel připravíme?

DSC_5561

V odměrce nebo skleničce odměříme alkohol a poté Aloe Vera gel, následně všechny přísady přelejeme do misky či jiné hlubší nádoby, přidáme esenciální oleje a důkladně všechny ingredience promícháme metličkou. Poté přelejeme do dobře uzavíratelné nádobky, ze které gel budeme dávkovat.

Tip: použijte třeba obal z cestovného balení sprchového gelu či šamponu.

Lahvičku s dezinfekčním gelem nezapomeňte popsat, aby nedošlo k nechtěné záměně s jiným přípravkem. Gel můžete ihned používat k dezinfekci rukou. Aby byl gel 100% účinný, je potřeba jej roztírat alespoň 20 sekund.

 

 

Za celý tým curaloe přejeme všem co nejvíce chvilek strávených ve zdraví, pozitivní mysl a klidné následující dny.